Κυριακή 3 Μαΐου 2009

το κορίτσι της φωτογραφίας….

....Ήταν Ιούνιος 1984, στο Αφγανιστάν βρίσκονται οι Σοβιετικοί και χιλιάδες Αφγανοί έχουν καταφύγει στο Πακιστάν για να σωθούν από τις μάχες.Ο φωτογράφος Steve McCurry γυρνά τα στρατόπεδα προσφύγων και τραβά φωτογραφίες, για ένα αφιέρωμα στο περιοδικό National Geographic.
Μια μέρα, στο στρατόπεδο προσφύγων Nasir Bagh, αντικρίζει το κορίτσι της φωτογραφίας. Τον εντυπωσιάζουν τα μάτια της και για αρκετή ώρα τραβά φωτογραφίες. Κάποια στιγμή που το κορίτσι γυρνά προς αυτόν, συλλαμβάνει τη φωτογραφία αυτή. Η φωτογραφία θα μπει στο εξώφυλλο του National Geographic και θα γίνει ένα από τα διασημότερα εξώφυλλα του περιοδικού.
Στην συνέχεια Ο McCurry για χρόνια προσπαθούσε να μάθει την ταυτότητα του κοριτσιού .....17χρόνια ερευνών και πολυάριθμων ταξιδιών στο Αφγανιστάν(μετά την αποχώρηση των Σοβιετικών), μέχρι που, τον Ιανουάριο του 2002, βρήκε το κορίτσι (γυναίκα 30 ετών πια).
Λεγόταν Sharbat Gula, ζούσε σε ένα μακρινό χωριό του Αφγανιστάν, στο οποίο είχε επιστρέψει το 1992 και ήταν μια παραδοσιακή γυναίκα pastun, παντρεμένη και μητέρα τριών παιδιών. Η ίδια δεν ήξερε πως το πρόσωπό της είχε δει όλος ο κόσμος και ήταν διάσημο. Δέχτηκε να βγάλει μια φωτογραφία σε ίδια πόζα όπως την πρώτη φορά.

Πηγή :http://ngm.nationalgeographic.com/2002/04/afghan-girl/index-text

4 σχόλια:

eirini είπε...

Αν και ήξερα την ιστορία της πρώτης φωτογραφίας, δεν είχα δει ποτέ την δεύτερη! Συγκλονιστικό! Επειδή μου αρέσει να ασχολούμαι και να διαβάζω για τα ήθη και τα έθιμα των αραβικών ισλαμικών χωρών, είναι πραγματικά αποτρόπαιες οι συνθήκες ζωής των γυναικών αυτών! Ειλικρινά θλίβομαι και θυμώνω για το πώς ζουν! Είμαστε τόσο τυχερές που έχουμε την ελευθερία μας!

Φιλιά πολλά!!!!

ΑΓΓΕΛΙΚΗ είπε...

Καλησπέρα. Την έχω ξαναδεί αυτή τη φωτογραφία και την πρώτη και τη δεύτερη. Σκέφτομαι αυτή τη τριαντάχρονη γυναίκα. Αν ήταν στην Ευρώπη θα ήταν ένα κορίτσι όλο ζωή και πολύ νέα για τα δικά μας δεδομένα. Η γυναίκα της φωτογραφίας είναι ήδη πολύ αλλαγμένη, ταλαιπωρημένη και μάλλον δεν έχει να περιμένει και πολλά . Άλλη ζωή, άλλη κουλτούρα, άλλες προτεραιότητες.

anemona είπε...

Ειρήνη: πράγματι και εγώ νιώθω τυχερή που ζω σε κράτος που σέβεται την γυναικεία υπόσταση.. την ελευθερία έκφρασης .. δεν ξέρω αν διάβασες το βιβλίο «πουλημένες»
Είναι συγκλονιστικό…

anemona είπε...

Αγγελική:Συμφωνώ μαζί σου.. γυναίκες γερασμένες πριν μεγαλώσουν.. το Ισλάμ δίνει άλλες προτεραιότητες!!! Θλιβερή η θέση της γυναίκας….
Πρόσφατα διάβασα ότι 8 χρόνη ζήτησε διαζύγιο από τον 50 χρόνο σύζυγο της (στον όποιο την πούλησε ο πατέρας της έναντι 13000 δολαρίων). Και μάλιστα το δικαστήριο αρνιόταν να βγάλει διαζύγιο εάν δεν ενηλικιωθεί!!! (στον κόσμο μας αυτός δεν λέγετε γάμος.. και ο «κύριος» παιδεραστής!!!!
Ευχαριστώ για το σχόλιο σου θα τα πούμε…

καλημερα.. τι κανεις... να εισαι παντα καλα!!!!