Τρίτη 14 Απριλίου 2009

Μεγάλη Τρίτη ….όπου κυριαρχεί το τροπάριο της Κασσιανής..... αλλά και οι παραβολές των μωρών παρθένων και των ταλάντων.

Η παραβολή των μωρών Παρθένων
Δέκα παρθένες κρατώντας λυχνάρια στα χέρια ετοιμάστηκαν να υποδεχθούν τον Ιησού Χριστό κάποιο βράδυ. Οι πέντε σώφρονες παρθένες είχαν πάρει και επιπλέον λάδι για την περίπτωση που τους χρειαστεί.
Η νύχτα προχωρούσε και ο Ιησούς αργούσε να έρθει με αποτέλεσμα να τελειώσει το λάδι των λυχναριών αυτών που δε φρόντισαν να πάρουν παραπανήσιο. Αργά την νύχτα, μια φωνή ακούστηκε να λέει “Ιδού ο Νυμφίος έρχεται εν τω μέσω της νυκτός” και οι Παρθένες με τα αναμμένα λυχνάρια ετοιμάστηκαν για να τον προϋπαντήσουν, ενώ οι άλλες πέντε έχασαν την ευκαιρία να τον υποδεχτούν. Με την παραβολή αυτή πρέπει να καταννοήσουμε ότι πρέπει να φροντίζουμε την ψυχή μας όσο ζούμε για να καταφέρουμε να πάμε στον παράδεισο.
Η παραβολη των ταλάντων
Ένας πλούσιος άνθρωπος αποφασίζει να κάνει ένα μεγάλο ταξίδι και πριν ξεκινήσει μοιράζει στους τρεις δούλους του την περιουσία του ώστε να μπορούν να τη διαχειριστούν όσο λείπει. Όμως δε τα μοιράζει το ίδιο ποσό στον καθένα αλλά διαφορετικο.
Όταν επιστρέφει από το ταξίδι του καλεί ξανά τους δούλους του για να μάθει τι έγινε όσο έλειπε. Ο δούλος που πήρε πέντε τάλαντα εργάστηκε σκληρά και του δίνει πίσω δέκα τάλαντα, ο δούλος που πήρε δύο τάλαντα εργάστηκε επίσης αρκετά και του δίνει πίσω τέσσερα, ενώ ο δούλος που πήρε ένα τάλαντο νιώθωντας αδικημένος δε δούλεψε καθόλου και του δίνει πίσω μόνο το ένα τάλαντο που είχε πάρει πριν φύγει ο αφέντης του. Τότε ο πλούσιος άντρας διατάζει να του πάρουν το τάλαντο και να το δώσουν σ’ αυτόν που έχει τα δέκα τάλαντα και ζητά να τον τιμωρήσουν.
Με την παραβολή των ταλάντων πρέπει να καταννοήσουμε ότι πρέπει να αναπτύσσουμε τα χαρίσματα που διαθέτουμε και να μην επαναπαυόμαστε γιατί θα τα χάσουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

καλημερα.. τι κανεις... να εισαι παντα καλα!!!!