Σάββατο, 28 Φεβρουαρίου 2009

καρναβάλι ... τσικνοπέμπτη...καθαρά Δευτέρα...

......από τις απόκριες μέχρι την καθαρά Δευτέρα
Καρναβάλι
Το καρναβάλι προέρχεται από τις Ιταλικές λέξεις "Carne+Vale=κρέας χαίρε" που σημαίνει αποχή από το κρέας.. Πρόκειται για ένα είδος αποχαιρετισμού της διασκέδασης που διαρκεί 3 εβδομάδες.
Η πρώτη εβδομάδα ονομάζεται "ΠΡΟΦΩΝΗ", η δεύτερη "ΚΡΕΑΤΙΝΗ" ,και η τρίτη "ΤΥΡΙΝΗ".Μεταμφιεζόμαστε και βγαίνουμε στους δρόμους.
Το πιο γνωστό καρναβάλι της Ελλάδας, είναι το καρναβάλι της Πάτρας όπου υπάρχουν παρελάσεις με άρματα και μεταμφιεσμένους ανθρώπους.
στην Αθήνα τα πιο γνωστά καρναβάλια είναι του Δήμου Μοσχάτου και του Δήμου Ρέντη.
Οι μεγάλοι και τα παιδιά μεταμφιέζονται και πηγαίνουν σε πάρτι μασκέ .
Υπάρχουν παραδοσιακά γλυκά για το καρναβάλι όπως το κανταΐφι, το γαλατομπούρεκο και ο χαλβάς.
Την δεύτερη Πέμπτη της Αποκριάς τρώμε μόνο κρέας ή ψητά (σουβλάκια, μπριζόλες κ .λ π ).η μέρα αυτή ονομάζεται Τσικνοπέμπτη (τσικνίζω , ψήνω) ψήνουμε κρέας , πίνουμε, ...... Την Τσικνοπέμπτη μπορείς να επιλέξεις να βγεις κάπου έξω να φας και να πιεις, ή να μαζευτεί η παρέα σου, σπίτι σου.

Την Καθαρά Δευτέρα αρχίζουμε την νηστεία. Είναι το τέλος του καρναβαλιού. Εκείνη την ημέρα δεν τρώμε ούτε κρέας ούτε τυρί. Πριν το Πάσχα δεν τρώμε κρέας.Την Καθαρά Δευτέρα τρώμε διάφορα θαλασσινά, την λαγάνα την παραδοσιακή «ταραμοσαλάτα» και το παραδοσιακό γλυκό «χαλβά», με σοκολάτα ή βανίλια και άλλες φορές με αμύγδαλα…
Τα παιδιά μαζί με τους γονείς , μια μέρα πριν φτιάχνουν χαρταετούς που τους πετούν την Καθαρά Δευτέρα.
Είναι η πρώτη μέρα της Σαρακοστής
, Οι άνθρωποι μαζεύονται για τους τελευταίους εορτασμούς. Ζωντανή παραδοσιακή μουσική, τραγούδι, χορός, θαλασσινά, ούζο, κρασί, και όλοι είναι καλεσμένοι στην γιορτή. Το παραδοσιακό ψωμί "λαγάνα" είναι διαθέσιμο αυτήν την μέρα στους φούρνους. Δεν επιτρέπεται να φαγωθεί κρέας ή ελαιόλαδο, αλλά αυτό δεν εμποδίζει κανέναν από το να διασκεδάσει. Οι άνθρωποι συνήθως πάνε στην εξοχή αυτήν την μέρα.
Και το πιο φαντασμαγορικό έθιμο είναι το πέταγμα των χαρταετών

Ο ουρανός γεμίζει από πολύχρωμους χαρταετούς, που πετάνε σαν πουλιά και καλωσορίζουν την άνοιξη…
Στην Αθηνά, μαζεύονται στις κορυφές των λόφων της πόλης (Φιλοπάππου, Στρέφη, Λυκαβηττός) όπου και πετούν τους χαρταετούς και υπάρχει ζωντανή μουσική, παραδοσιακή και μοντέρνα, με δημοφιλής τραγουδιστές, και όλοι χορεύουν!
Με την Καθαρά Δευτέρα ξεκινά και η Σαρακοστή και η λέξη κλειδί των επόμενων 40 ημερών είναι: Νηστεία! Η νηστεία για τους περισσότερους από εμάς σημαίνει απλά την αποχή από κάποια συγκεκριμένα τρόφιμα, σύμφωνα με τους κανόνες της Θρησκείας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

καλημερα.. τι κανεις... να εισαι παντα καλα!!!!